Frequently Asked Questions

Antwoord
Wownity is een woonbedrijf waar je een huis kunt huren en kopen zonder dat je een hypotheek nodig hebt.
Antwoord
Wownity is geen bank of een andere financiele instelling. Wanneer je een huis koopt via wownity heb je geen hypotheek, dus ook geen schuld, en je kunt je woning verlaten wanneer je maar wilt. Het mooie is dat wanneer je de woning verlaat je als vertrekkende wowner de actuele taxatiewaarde van het huis uitbetaald krijgt naar rato van de verworven own-certificaten. Dat maakt wownity bijzonder.
Antwoord
Ja, je bouwt het eigen vermogen op door het aankopen van de own-certificaten. Het eigen vermogen krijg je op het moment dat je de woning verlaat.
Antwoord
Verhuizen kan altijd. Je krijgt dan de actuele taxatiewaarde van het huis uitbetaald naar rato van je verworven own-certificaten.
Antwoord
Al het groot planmatig onderhoud van de woning is voor rekening van wownity. Denk hierbij aan: dakbedekking, buitenschilderwerk, e.d. Klein onderhoud zoals reparaties hang- en sluitwerk, onderhoud CV-ketel, binnenschilderwerk, e.d. komen voor rekening van de wowner.
Antwoord
Nee, je betaalt immers geen rente aan wownity omdat wownity geen lening verstrekt.
Antwoord
De vertrekkende wowner krijgt de actuele taxatiewaarde van het huis uitbetaald naar rato van de verworven own-certificaten. Wownity zal het huis verkopen en de verkoopopbrengst zal aangewend worden om nieuwe wowners de gelegenheid te bieden in het huis van hun dromen te gaan wonen.
Antwoord
Nee, door te investeren in fida krijg je geen voorrang bij het kopen van een huis via wownity. Wel geldt, hoe meer mensen er investeren in fida, hoe meer wowners via wownity een huis kunnen kopen.
Antwoord
Een wowner kiest zelf zijn droomhuis, dit kan dus ook een nieuwbouw woning zijn.
Antwoord
Ja, wownity is een Nederlands bedrijf geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en met een Nederlandse vestiging.
Antwoord
Wil je een bepaalde woning kopen dan kun je dat via een aangesloten makelaar. Ook kun je je melden bij wownity.
Antwoord
Bij wownity heb je geen hypotheek of schuld. Voor het wonen in de woning betaal je maandelijks een marktconform bedrag waarin own-certificaten zijn opgenomen. Zo wordt je stukje bij beetje eigenaar van de woning. Dus hoe langer je er in woont hoe meer het huis je eigen huis is.
Antwoord
Een own-certificaten is een bewijs dat je recht hebt op een deel van de woning.
Antwoord
Het aantal own-certificaten is gerelateerd aan het aantal perioden (maanden) waarin je de woning wenst te verwerven in eigendom.
Antwoord
Bij de aankoop van de woning wordt dit wown-bedrag vastgesteld. Gedurende de periode dat je in de woning woont blijft dit wown-bedrag hetzelfde.
Antwoord
Ja, op het moment dat je de woning verlaat kun je de own-certificaten terugverkopen aan wownity. De prijs van de certificaten wordt dan bepaald op basis van de marktwaarde van de woning op dat moment.
Antwoord
Nee, het staat je vrij om de own-certificaten af te nemen. Deze worden elke maand opnieuw optioneel aangeboden. Zelfs als je alle own-certificaten hebt dan nog staat het je vrij om de woning wel of niet in eigendom te nemen.
Antwoord
Nee, dat is niet nodig.
Antwoord
Nee, je hebt geen hypotheek of lening dus er is ook geen sprake van rente en rentevastperiode.
Antwoord
Nee, je hebt geen hypotheek nodig dus ook geen advies en afsluitkosten.
Antwoord
Nee, je sluit geen lening of hypotheek af dus je krijgt dus ook geen BKR registratie.
Antwoord
Wownity toetst of je met je besteedbaar inkomen in de door jouw uitgekozen woning kunt gaan wonen.
Antwoord
Ja dat is mogelijk en het heeft geen invloed op je wown-bedrag.
Antwoord
Ja, je mag zoveel verbouwen of aanpassingen aanbrengen aan je woning als je zelf wil. Dit heeft geen invloed op je wown-bedrag.
Antwoord
Ja, zo gauw je erin gaat wonen kun je het huis zien als je eigen huis.